Jag heter Karin och jag vill för er försöka levandegöra en bit av historien som är kopplad till min, min man och våra barns släkt. Mitt intresse för släktforskning har jag ärvt från min farfar Einar Engstrand. ”Det kostar så lite och ger mig så mycket”, skriver farfar på försättsbladet i det kompendium släkten fick ta del en höst en knapp månad innan han skulle fylla 90 år. Medan farfar fick fara runt mellan pastorsexpeditioner och arkiv, studera fischkort på biblioteket (dit han förhoppningsvis beställt rätt kort), så kan jag smidigt och enkelt sitta hemma och ta del av denna oerhörda skatt direkt i datorn eller där jag helst sitter, i köket med min ”padda”. - Ska du inte anmäla dig till en nybörjarkurs i släktforskning, sa min man Ola en höst för några år sedan. Det var en bra kurs, men hur ska jag kunna förstå mig på det här på egen hand, vet jag att jag tänkte när kusen tog slut. Nu så här ett par år senare skulle jag nog vilja titulera mig som "riktigt duktig". Det finns många bra sätt att strukturera upp sin släktforskning. Jag fastnade tidigt för det amerikanska företaget Ancestry. Jag hade sett i farfar Einars anteckningar att många i släkten Engstrand hade utvandrat från Småland och Östergötland till Amerika och jag tänkte att det här kan bli riktigt spännande. Det dröjde inte många veckor efter det att jag började lägga in mina uppgifter innan jag blev kontaktad av Zelly vars mormors morfar och min farfars farfars far var bröder och söner till den första personen i släkten med efternamnet Engstrand. Medan Gustaf Adolf stannade kvar i trakterna runt Boxholm hela livet, så utvandrade hans yngre bror Anders Petter till Marshall, Illinois i USA. Bröderna gifte sig med varsin syster, Kristina och Johanna, så vi är lite extra släkt.
Genom att DNA-testa familjen via Ancestry vet jag nu med säkerhet att jag är barn till mina föräldrar och att Ola och jag är föräldrar till våra barn Oskar och Hanna.
Genom det svenska företaget Arkiv Digital har jag tillgång till inskannat material i färg. Här finns kyrkböcker, bouppteckningar, kartor, värnpliktskort, register på Sveriges befolkning mm. För att kunna presentera min forskning för alla intresserade har jag dessutom ett släktforskningsprogram som heter Min Släkt och det är i detta ni kan se hur allt hänger ihop och vem som är släkt med vem. Det är svårt att begränsa sig när man börjar hitta intressanta saker om en person och jag ska på denna sida berätta om några av de släktingar jag hittar. Min förhoppning att kunna skriva på ett sådant sätt, att mina berättelser blir intressanta även för den som själv inte har någon direkt koppling till personen eller platsen jag skriver om, och oavsett om personen i berättelsen är fattighjon eller Riksbanksrevisor. ” Om man vägrar se bakåt och inte vågar se framåt så måste man se upp, sa Tage Danielsson” (Tage Danielsson finns också med i mitt släktträd, om än ganska avlägset). Släktforskning blir så lätt bara en massa namn och årtal, men bakom alla dessa namn och år finns personer med sina livsöden, platser och historiska sammanhang. Släktforskning är historien om varför du är där du är och varför du har blivit den du har blivit.
Namnet på min hemsida kom jag på en dag när vi promenerade runt på Söder i Stockholm. Det är vår son Oskar som har hjälpt mig att bygga sidan och han har också lagt ner många timmar på att hjälpa mig. Tack Oskar ❤️ Det är inte dumt att ha en egen AppSupport. Till många av berättelserna har jag hämtat material jag hittat i anteckningar från gamla släktingar. Jag har hittat mycket information på nätet, tittat på gamla kartor samt dragit en del egna slutsatser. På min sida på Ancestry har jag hänvisningar till kyrkböckerna. Det är lätt att det smyger sig in fel när man forskar, stora som små. Det kan handla om tolkningar, slarv eller missförstånd. Jag tar tacksamt emot information, fotografier, kompletteringar och rättelser.
Kika in här lite nu och då så hittar ni kanske någon ny liten historia. Vill ni komma i kontakt med mig så nås jag på falleniusgatan@telia.com
Mycket nöje!