Så här ser mitt DNA-resultat ut. Finland 18%, och det kan jag delvis tacka min morfars pappa Karl August Rickard Arousell för.
Rickard föddes i Bjärnå (Perniö på finska), Finland i landskapet Egentliga Finland den 24 oktober 1880. Bjärnå är beläget mellan Ekenäs (35 km) och Salo (23 km) och vi har nu hamnat skärgården i södra Finland. I början av 1900-talet utgjorde finlandssvenskarna här en åttondel av befolkningen.
Rickards pappa hette Karl Gustaf Arousell och han var ett av Mästersven Jan Eric Arousells och Anna Sofia Tornbergs åtta barn. Karl Gustaf föddes i Malderstein, Råneå, ca fem mil norr om Luleå.
Mästersven var det första steget i hammarsmedskarriären för de hammarsmeder som en tid lärt sig yrket som smedsdrängar eller lärlingar hos en mästare. När man avlagt mästersvensprovet blev man hammarsmedsmästarens närmaste man vid hammarsmedjan
Jag kommer att skriva mer om smedsläkten Arousell senare, men det kom sig i alla fall så att i september 1879 när Smeddrängen Karl Gustaf är 22 år gammal, så följer han med sin fem år äldre bror Johan Erik Arousell och hans familj, fru och två barn till Finland. Det är två smeder som utvandrar till Finland från Österfärnebo. Johan Erik Arousell och Per Johan Hoffström. Karl Gustaf arbetade vid den här tiden vid Åmots Bruk ca tio mil bort. Ryktet om duktiga smeder spreds sig långt och i november 1879 anländer de svenska smederna till Näse Bruk i Bjärn, Finland. I Näse arbetar också den ett år äldre pigan Sofia Vilhelmina från Tykö, en mil bort. Knappt ett år senare gifter sig det unga paret och en månad efter bröllopet föds sonen Rickard. Föräldrar till Sofia Vilhelmina var Albert Sundberg och Lovisa Blomberg.
Albert och Lovisa bor och arbetar vid Tykö Bruk och deras åtta barn föds här mellan 1850-1871. Bilden ni ser när ni börjar läsa detta inlägg visar Hjältegravarna vid Bjärnå kyrka (från Andra värlskriget). Några av dessa hjältar är säkert ättlingar till Lovisa...
I Tykö pågår fortfarande metallindustriverksamhet med bland annat ett varv och en mekanisk verkstad. På 1800-talet utvidgades bruket med masugn, olika smedjor och järngruva med vals- och puddlingsanläggning (puddling är en metod för att omvandla tackjärn till smidesjärn).
När Rickard är en månad gammal, flyttar farbror Johan Erik med familj tillbaka till Sverige, och det dröjer inte länge förrän Karl Gustaf, Sofia Vilhelmina och Rikard följer efter. Karl Gustaf arbetade på flera olika järnbruk hemma i Sverige. Gammelstilla Bruk (Torsåker, Gysinge Bruk (Sandviken), Älvkarleby Bruk (Uppsala), Brattfors Smedja (Garpenberg), Galtströms Järnbruk (Sunds Bruk, Sundsvall), Mackmyra Bruk (Valbo, Gävle), Hofors Bruk (Torsåker)Hofors
Åtta syskon fick (Karl August) Rickard, två av systrarna dog unga. Elin av difteri, Elsa av lungsjukdom. Rickard skulle inte heller komma att bli så gammal... Han dör av smittkoppor i Västerås, 36 år gammal. Men det återkommer jag till i en egen berättelse.
Mamma Sofia Vilhelmina, från Finland dör vid 65 års ålder av en hjärnblödning.
Fyra år senare gifter Karl Gustaf om sig med Anna Maria Sjöstedt från Yttre Hofors. Anna Maria är 37 år gammal, Karl Gustaf är 69 år.
Den 6 jan 1937 blir Karl Gustaf Arousell överkörd av en bil på Hofors gator, han avlider på Gävle lasarett 79 år gammal.
Anna Maria lever i ytterligare 35 år och avlider på ålderdomshemmet Bergsgården i Hofors 1972.
Karl Gustafs bror Johan Erik Arousell, som efter ett par år i Finland återvände hem till Sverige, arbetade på flera järnbruk i Sverige. När han avlider i Ovansjö, Sandviken året efter sin bror är han gift för andra gången.