Det var söndag den där dagen i september 1903 när Järnsvarvare Bror Lindberg och hans hustru Josefina Nilsson fick sina tvillingar Ivar och Irma.
(Bror) Ivar och Irma (Maria) var parets sjunde och åttonde barn och familjen bodde i 3:e kvarteret, Nr 17 (Norrtullsgatan) i Söderhamn. De tre gatorna som löper inåt från Söderhamnsån är Norrtullsgatan, Kungsgatan och Köpmangatan.
Söderhamn skapas av den svenska krigsindustrin. Gustav II Adolf insåg det 30-åriga krigets stora behov av vapen. Därför ställde han ett ultimatum till Hälsinglands vapensmeder, antingen lägger ner ni er produktion på landsbygden eller så flyttar ni till Söderhamn. Och så kom det sig att många vapensmeder tvångsrekryterades till den nya staden Söderhamn. Resan fram till dagens Söderhamn innehåller många stopp på vägen. Ett stort sådant var stadsbranden 1876, som gjorde runt en tredjedel av stadens invånare hemlösa. Redan året före branden, 1875, hade stadsplaneraren fått i uppdrag att göra en ny stadsplan. Så man hade faktiskt redan en stadsplan på gång i byrålådan och nu kunde man fullfölja den under återuppbyggnaden.
Bror Lindberg hade flyttat hit till Söderhamn med sina föräldrar och syskon 1878, ett par år efter den stora branden. Pappa Alarik Wilhelm hade fått arbete i staden som konstförvantare/typograf, ett yrke som också barnbarnet Ivar skulle komma att ägna sig åt. Josefina Nilsson kom till Söderhamn med föräldrar och syskon några år senare, 1883. Bådas familjer flyttade hit från Uppsala.
Bror och Josefinas barn skulle så småningom bli tio till antalet. De flesta av syskonen kom att bosätta sig i Stockholm (Erna, Edith, Einar, Edvin, Iris och Ingrid). Brodern Einar flyttar tillbaka till Söderhamn 1917, efter några år i Stockholm. Med sig hem har han den nyfödde sonen Einar "Eje", som kommer att växa upp som ett syskon i familjen Lindberg. "En mer eller mindre" lär mamma Josefina ha sagt." (Ejes faster Ingrid är då tre år gammal). Einar bildar ny familj, det blev aldrig något av förhållandet med Ejes biologiska mamma. Einar och hans familj bosätter sig efter några år på Västkusten, i Smedjebacken. Lillasyster Anna-Lisa hamnar i Alingsås och storasyster Elsa, som ska bli 98 år gammal, bosätter sig i Borlänge. Elsas dotterdotter Birgitta Forsberg är svärmor till en av vår tids främsta skidskyttar. Min farmor Irma bodde de sista 50 åren av sitt liv i Västerås.
Några av syskonen Lindberg i finsoffan hemma i Söderhamn. Den lilla byrån som fanns i farmor Irmas barndomshem, står idag i vår sommarstuga.
Utflykt någon gång i mitten av 20-talet. Ivar står bakom sina föräldrar, tvillingsyster Irma sitter jämte mamma Josefina. Längst fram Eje och så Ingrid.
Det här kortet är taget av fotograf Erik Bodén, innehavare av Firma Erik Bodén i Söderhamn. Jag skulle tro att kortet är taget 1924, tvillingarna är då 21 år gamla. Irma flyttar till Stockholm i november samma år. Väl i Stockholm blir Irma efter en tid sjuk i TBC, vilket ni kan läsa om här.
Ivar flyttar även han till Stockholm. I januari 1926 flyttar han in hos sin storasyster Edith som bor med sin make Oscar Brask på Hantverkargatan 37 på Kungsholmen.
Ivar bor hos Brasks under hela året i Stockholm och arbetar som typograf. Den 11 december 1926 är Ivar tillbaka i Söderhamn igen, och på Julafton samma år får Edith och Oscar Brask sin förstfödda dotter Britta Elisabeth "Beb". Beb lever än idag. I föräldrahemmet i Söderhamn finns förutom Ivar och hans föräldrar de syskon som fortfarande bor hemma, Anna-Lisa, Ingrid och Eje. Även Irma vistas här en tid, när hon inte är på Sanatoriet i Mohed. Ivar arbetar som typograf och presstryckare, nu vid August Hammarströms tryckeri. Ivar beskrivs som en intresserad kollega. På fritiden är Ivar medlem i Söderhamns IF och han vinner också första pris i en gångtävling.
I december 1927 blir Ivar sjuk och familjens älskade son och broder avlider på Söderhamns lasarett, endast 24 år gammal den 3 januari 1928, efter några veckors sjukdom. Som dödsorsak anges halsinflammation med efterföljande lunginflammation.
När Ivar begravs den 8 januari 1928, vilket liksom när han föddes också var en söndag, håller pastor Nils Hjorth en anslående dödsbetraktelse och ett gripande tal. Lindberg var en god och vänsäll kamrat, varför hans mine ska bevaras i tacksamhet av kollegor, kamrater och vänner. Begravningen var välfylld, förutom släkt och vänner fanns där också representanter från IOGT, Söderhamns IF och Söderhamns typografklubb.
Min farmor Irma kommer hem från Stockholm till Söderhamn efter det att bror Ivar har dött, och hon stannar hemma till november samma år då flytten går till Blekinge och Karlskrona. Den 22 december gifter sig Irma och korpral Einar Engstrand i Karlskrona amiralitetsförsamling. Irma skulle komma att överleva sin tvillingbror med 70 år!
"Irmas släkt" har min farfar Einar skrivit under detta kort. Jag tror att det är taget i samband med Ivars begravning den 8:e januari 1928. Min farmor Irma står längst upp till höger på den övre raden (med halsband). Både bror Einar (till vänster om Irma) och den nyligen avlidne Ivar (till höger om Irma) är inklippta på kortet i efterhand. Edvin (längst upp till höger) och pappa Bror (mitten längst ner) har vit fluga.
Åren går, här sitter Bror och Josefina framför fem av sina döttrar med män samt sonen Edvin och hans fru. Det är Anna-Lisa o Sven Eriksson, Edith o Oscar Brask, Ingrid (Ajs) o Mats Bergmark, Erna o Alfred Sandström, Iris o Roland Morberg, Edvin o Anna-Lisa Lindberg.
Här sitter Bror med sitt näst äldsta barnbarn, Lennart, son till dotter Erna och hennes make Alfred Svanström. Ernas äldste son Rune Alfred, som var född 1917 (samma år som brorsonen Eje), omkom i en motorcykelolycka i Bromma 1940.
Josefina och Bror dör året efter varandra 1945 och 1946 och ligger liksom sonen Ivar begravda på Söderhamns vackra kyrkogård.