Många duktiga släktingar har jag, men jag vet bara en som har byggt en kyrka.
Min farfars farfars far Gustaf Adolf Engstrand var byggmästare vid Boxholms Bruk och han byggde Blåviks kyrka vid sjön Sommen!
Med utsikt över Sommens nordligaste vik ligger Blåviks kyrka. Den byggdes 1872 och invigdes 1873. Blåviksborna fick kämpa länge för sin kyrka. Ett kyrkolag bildades för att skjutsa prästen till platsen för gudstjänsterna, men snart ville man ha en egen plats att vara på. 1860 skickades en förfrågan till kung Karl XV om att få bygga en kyrka. Först två år senare kom svaret, ett avslag. Efter en ny ansökan till kungen, och för säkerhets skull också till biskopen, fick man år 1866 slutligen tillstånd. Fältkamrer Bergman donerade mark till kyrka och kyrkogård samt pengar till kyrkbygget (5 000 kr). Av fältkamrern fick man också hemmanet Kopparhult till prästbostad. Fältkamrer Bergman skänkte också 3 000 kr till en fond vars avkastning skulle gå till kapellpredikanten som tillägg i lönen.
"Den av Kongl Majt 24 juli 1868 gillade ritningen till kyrka av trä för Blåviks capellförsamling" med sittplatser för 395 personer hade kostnadsberäknats till 14 000 i dåtidens mynt. Byggmästare Gustaf Adolf Engstrand vid Boxholms Bruk hade vid anbudsgivningen 1871 det lägsta budet på 5 440. Till detta skulle då läggas det som församlingen lämnade i natura såsom timmer. Församlingsborna skänkte b.la. allt timmer till kyrbygget, plank och järn jämte dagsverken. 1870 började man lägga grunden och två år senare var kyrkan färdig utvändigt med en reverterad exteriör. Inredningen återstod och det tog ända till 1873 innan den fullt kunde invigas. Årtalet 1872 som står inristat på fasaden markerar alltså den tidpunkt som kyrkan stod färdig exteriört. Kyrkan var 80 fot lång, 40 fot bred och 20 fot hög. Under kyrkbygget inträffade 1871 en olycka. Så här står det i protokollet: "Johan Nilsson i Hallen, som genom olyckshändelse fått en oxe ihjälslagen vid kyrkbygget, fick tillstånd att insamla medel, som medlidsamma människor uppmanas lämna honom."
Strax före invigningen gjorde man en bänkindelning: Bössebo, Arrebo och Triplamon, Fiskevik, Eklarbo, Hårdaholmen, Liljeholmen, Blåvik och Kopparhult. Flanhult. Nedre Andersbo och Bygget. Öfre Andersbo, Tingkullanäs, Helgebo och Arnäs, Stekanäs. Invigningen av den nya kyrkan förrättades den 8 juni 1873 av biskop Ebbe Gustaf Bring, assisterad av sju präster med kontraktsprost Vilhelm Lidberg. I samband med invigningen aktualiserades frågan om anställandet av en präst och kyrkoherde. En vikarierande predikant erbjöds 1877 en årlig lön av 250 kr. Boxholms AB skänkte 1884 en klocka till kyrkan. 1879 lämnades 1 000 kr som grundfond till en orgel. De som vistades på Romanäs under sanatorietiden hade långt till sin kyrka. På somrarna rodde de över sjön till Blåviks kyrka och på vintern gick de över isen. Flera av sanatoriegästerna förälskade sig i bygden och vilar nu på Blåviks sjöomslutna kyrkogård.
Den 5 augusti 1973 firade Blåviks kyrka 100-årsjubileum. Då hade Byggmästare Gustaf Adolf Engstrand varit död i dryga 40 år. Han dog 1930, och kom att bli 100 år gammal. Gustaf Adolf ligger begravd på kyrkogården i Boxholm tillsammans med sin hustru Kristina Charlotta Kåhre och sin ogifta dotter Anna Engstrand.