På bilden ovan ser ni Grangärdebygden, med utsikt från Gasenberget mot sydväst med Grangärde kyrka i mitten. Sjön i förgrunden heter Bysjön och bakom kyrkan syns sjön Björken och i bakgrunden sjön Väsman. Grangärde kyrkby i Ludvika kommun är en plats med många anor. Platsens läge har genom tiderna gjort Grangärde inte bara till en naturskön boplats, utan under långa perioder också till ett centrum för sjöfart och handel, inte minst under tiden då hyttorna kring sjöarna hade sin blomstringstid. Många byggnader från denna tid präglar också idag Grangärde Kyrkby, som numera till stora delar är K-märkt.

Grangärde kyrkby
En kyrkby är den bebyggelse som vuxit upp kring en sockenkyrka. Det kan också vara en äldre gårdsäga på vars mark en kyrka anlagts. Byformen är i regel en rund- eller klungby där kyrkan bildar själva navet, medan gårdarna ligger utspridda runt omkring.

Nu är vi på Olas sida och här i Grangärde bodde släkten kvar i generation efter generation. En av de äldsta jag har hittat i kyrkböckerna är Olas farmors-morfars-farfars-farmors-farmors far, Hans Nilsson. När Hans dör år 1663 är han 53 år gammal och familjen bor i Rosshaga, Grangärde.  

150 år senare bor släkten fortfarande kvar i Rosshaga. Hans Nilssons barnbarnsbarnbarn, Anders kallas "Rossa Anders Ersson" Namnet Rossa härstammar från familjegården Rosshaga. Pappa Rossa Eric var bergsman på Rosshaga.

Rossa Anders sondotter Johanna Sofia ska komma att gifta sig med Per Elis Wiberg, Ångbåtsbefälhavare från Kyrkbyn, Grangärde och deras dotter Lilly ska komma att bli Olas farmor.

Sjöfarten på sjön Väsman har varit livlig. Ångaren Grangärde trafikerade mellan Ludvika och Sunnansjö dagligen ända fram till 1932. Ångaren Grangärdes historia inleddes på Motala Verkstad. År 1876 sjösattes båten. Ångaren hade en egenskap att den kunde fälla skorstenen och styrhytten för att komma under broarna. Resan från Sunnansjö till Ludvika tog en timme och kostade 1:00 krona enkel resa och 1:50 tur och retur.

Berättelsen om Grangärde kommer jag att komplettera längre fram. Meningen var att Ola och jag skulle tillbringa några dagar här under vår sommarsemester 2020 och b.la åka Ångbåt i släktens spår, nu hoppas på att kunna göra det nästa sommar /Karin

Solhem - Det vita huset med de fyra lägenheterna. Här bodde Per Elis, hustru Johanna Sofia med sina barn på 20-talet