Hann tyvärr aldrig träffa min morfar Knut med det fina efternamnet Arousell då han omkom i en arbetsplatsolycka åtta år innan jag föddes. Min mamma och hennes syskon växte upp i Västerås eller Westra Aros som det hette en gång i tiden. Till Västerås kom Knut med sina föräldrar och syskon inflyttandes från Hedemora 1912. Då var Knut sju år gammal. Pappa (Karl August) Rickard Arousell var gjutare och mamma Alma (Josefina) arbetade som städerska.

Famijen Arousell 
Ängsgärdet - Familjen bodde på Ängsgatan 25, till vänster i bild

Arousell hette man redan då man flyttade till Västerås, så det är alltså inte från Aros och Västerås som efternamnet härstammar, utan vi får leta oss några hundra år bakåt i tiden. Till Danmark och Århus, som också det hetat Aros en gång i tiden.

Slaget vid Lund-1676 "Natten mellan den 3 och 4 december 1676 var stilla och iskall. Kring byn Lilla Harrie i Skåne låg sedan en månad tillbaka en halvsvältande och av sjukdomar plågad svensk armé.

I det svenska lägret var förhållandena, även med den tidens mått mätt, fruktansvärda. Utöver blåst, kyla och regn härjade difteri och tyfus i lägret. Det var många munnar som skulle mättas. Även om det inte finns någon exakt siffra så kan man anta att det i svenskarnas läger befann sig runt 20 000 människor, som jämförelse bodde det i Lund samtidigt drygt 1 500 personer. Ungefär hälften av dessa 20 000 var soldater. Den andra halvan bestod av fruar, barn, hantverkare, lycksökare, prostituerade och tjänstemän. Det behövdes mängder av mat, bara till hästarna gick det åt minst 40 ton hö per dag. Landsbygden plundrades på allt den kunde ge. Varje vecka dog upp mot 1 000 personer.

Kävlingeån
Framför lägret ringlade sig Kävlingeån och på dess södra sida låg en välförsörjd och betydligt starkare dansk armé. Dagen som randades skulle komma att utgöra kulmen på många år av krig och konflikter mellan det dansk-norska och det svenska riket. Trots den danska överlägsenheten i antalet soldater slutade slaget med en svensk seger. Priset blev ofantligt högt. Danskarna förlorade över sextusen man och svenskarna över tretusen. Det innebar att nästan hälften av de som deltog i slaget miste livet. Till detta bidrog också den primitiva sjukvården, som gjorde att de sårade i stor utsträckning dog av sina skador. När mörkret föll den 4 december 1676 var det blodigaste slaget i Nordens historia äntligen till ända.

Kanske var det just denna natt som dansken "Mikael Arendtsen Jönsson Aronsen Arhensen" togs som krigsfånge i Sverige för att sedan bli soldat för Giers rote i Dalregementets Livkompani. I Husby socken i Dalarna gifter han sig och föder sig i stillhet och saktmodighet, levt av sitt underhåll,…… med fönster lagande och de kristligt Milda människor genom …… . Hans ålder var minst plus 65 år, då han dödde av håll och styng. Mikael, föddes runt 1640 och det är alltså delvis från honom vi härstammar.

Mikael Arhensen Död 10 Mars 1707

Den förste som får efternamnet Arousell blir barnbarnet, spiksmeden Johan, född år 1739. Johan arbetar som spiksmed på Stjernsunds Bruk tillsammans med sin bror Anders.

Smedsyrket fortsätter så generation efter generation. Min morfars farfars far (Johan) Jan Eric Arousell föds i Stav, Västland (mellan Gävle och Uppsala) 1827 och när han är sju år gammal har han förlorat sin mamma och alla sina fyra syskon. Pappa Jan (Johan) Arousell är varnad. Har "plikat för fylleri och slagsmål" står det i kyrkboken. Pappan gifter om sig, i nästa äktenskap överlever tre av de fem barnen. Jan (Johan) tar också hand om sin gamla svärmor, första fruns mamma.

(Johan) Jan Eric kommer att bli 75 år gammal. Han flyttar runt med sin familj och arbetar på många olika bruk i Sverige. Ett par av hans söner tilbringar ju också några år i Finland där min morfars far (Karl August) Rickard föds.

Min morfars far (Karl August) Rickard hamnade så i Västerås, Westra Aros. Han hann dock bara bo i staden i fem år innan han avled av smittkoppor, 37 år gammal. Då hade det i över 100 år (från 1816) varit obligatoriskt att vaccinera alla barn mot smittkoppor.

Rickards änka Alma med sonen Kalle Arousell, som var sex år gammal då hans pappa dog i den fruktade sjukdomen.

I dag finns våra släktingar med namnet Arousell i Sverige, Norge och även i Danmark, där Mikael Arendtsen föddes för mer än 400 år sedan.