Hit till Gålö kom Anna Lovisa Kåhre torsdagen den 16 november 1905 efter att ha lämnat barndomshemmet i Boxholm ett par veckor tidigare. Anna Lovisa är nästan 40 år gammal när hon bryter upp från Östergötland och flyttar till Österhaninge och Stockholms skärgård. Kvar i Boxholm finns mamma Lovisa Persdotter och pappa Pontus Kåhre.

Boxholms Bruk 1914 - Pontus Kåhre är mannen med vitt skägg på främsta raden, i bakgrunden valsverket 

En bror har hon haft också, Axel Victor, som föddes en månad innan mamma Lovisa gifte sig med Pontus Kåhre. Den lille gossen dör dock av slag endast tre månader gammal. Några fler syskon blir det inte. Familjen bor de första åren på gården Ekeberg, under Boxholms Bruk. Det är Gustaf Adolf Engstrand (Pontus svåger) som är brukare på Ekeberg och flera andra i släkten Kåhre (Syskon till Pontus och Gustaf Adolfs fru Kristina) bor också här.

Utsikt från Ekeberg mot sjön Sommen

Pontus är inte Anna Lovisas biologiska pappa, men han har funnits i hennes liv sedan hon var två år gammal och hon bär Pontus efternamn. Anna Lovisa föds som oäkta dotter till Lovisa Persdotter. Fader uppges vara "Ingenieuren Marin i Friggestorp". Gustaf Rustan Marin föddes i Skövde 2 maj 1847. Den blott 18 år gamle studerande Gustaf från Friggestorp, Åsbo avlider dock av lungsot den 27 Sep 1865, ett halvår innan dotter Anna Lovisa föds.

Gålö ligger endast 35 minuters bilfärd från Stockholm, här finns en av Stockholms längsta sandstränder med långgrunt hav, vackra vandringsleder, fiskebrygga, camping... En skön oas på fastlandet i skärgården. Till Gålö kommer man via väg söderut mot Nynäshamn, avfart Dalarö.

Den lilla lanthandeln efter Gålövägen vid Lindersvik försåg gålöborna med förnödenheter i början av förra seklet. Den ägdes av handlare Karlsson på Dalarö. Som föreståndare hade Karlsson från 1911 städslat ogifta Anna Lovisa Kåhre som bodde i en liten lägenhet bakom affären.

Handelsbodsföreståndare Anna Lovisa Kåhre

I december 1928 utsattes handelsboden för ett inbrott som under under brottets gång eskalerade till ett grovt rån. Anna Lovisa, eller Fröken Kåhre som hon kallades, vaknade när tjuvarna bröt sig in och den då 62 år gamla Fröken Kåhre misshandlades grovt med en kofot. De två förövarna, den ene en son från trakten, lämnade det blödande och chockade offret och tog sig upp till Väsby gård där de övernattade i en lada för att sedan ta morgonbussen in till Stockholm. Den skadade kvinnan upptäcktes på morgonen av en granne som såg till att hon fick vård och transport till sjukhus samt kallade på den lokala polisen. Det märkliga med denna historia är att den är uppklarad och gärningsmännen gripna redan innan polisen på plats är klara och anmälan skriven. Detta tack vare den s.k. allmänheten, här representerade av en mjölkbilschaufför och en busschaufför, båda från orten, en bensinstationsägare på Södra Bantorget samt några bastanta poliskonstaplar från 8:e vaktdistriktet på Södermalm.

Bytet från rånet
Hur gick det för offret? Fröken Kåhre intogs på Maria Sjukhus. Ur sjukintyget vid utskrivningen kan man läsa följande: ”Fröken Anna Lovisa Kåhre har vårdats å Maria Sjukhus kir.avd. fom. 18/12 1928 t.o.m. 16/1 -29 för 3:ne sår i v. sida av skallen samt brott i hjärnskålen erhållet genom slag å skallen. Patienten är vid utskrivningen från sjukhuset fortfarande arbetsoförmögen i minst en månad. Något framtida men av skadorna komma med sannolikhet ej att följa. Intygas härmed på heder och samvete.”  

De båda förövarna blev fast på Södermalm i Stockholm. De blev igenkända när de satt på ett kafé på Tjärhovsgatan 2. I dag bor vår Oskar längre ner på denna gata!

Det påstås att fröken Kåhre hade besökt de båda männen när de satt på Långholmen. Kanske hade hon även förlåtit dem. Men detta är obekräftade uppgifter.

Dagordning Långholmen 1907

Anna Lovisa Kåhre arbetade aldrig mer på Gålö. Hon flyttade tillbaka till sin hembygd i Boxholm i juli samma år. Lyckligtvis fick föräldrarna, aldrig vetskap om dotterns grova misshandel. Pappa Pontus hade gått bort i början av 1928, mamma Lovisa Persdotter ett par år tidigare.

Pappa Pontus och mamma Lovisa var de sista åren inhysta i Boxholm

Så här såg det ut i Boxholm när Anna Lovisa flyttade tillbaka sommaren 1929. Här bodde hon sedan på Järnvägsgatan 11 (Sandbacka 9). Järnvägsgatan är den gata som går upp mot vänster, mitt i bild.  

De sista åren av sitt liv bodde Anna Lovisa Kåhre på ålderdomshemmet i Boxholm (Timmerö Norra 1:27 i Ekeby södra församling) och hon avlider där den 24 september 1955, 89 år gammal.

Då Anna Lovisa Kåhre saknade arvingar testamenterade hon sina tillgångar till Allmänna Arvsfonden.

Här kan ni läsa hela berättelsen om rånet, skriven av Mauritz Henriksson för Gålö Gärsar Hembygdsförening.